Wednesday, December 08, 2004

De crisis in Nederland en het conservatieve antwoord

Staan we voor een erop of eronder keuze in Nederland??
Zijn links-liberalen de schuld van bijna alles De conservatieven van de Edmund Burkestichting weten het en staan klaar om de revolutie van de jaren zestig van de vorige eeuw de genadeslag te geven. Hier is een samenvatting van de politieke concretisering van hun ideologie.

Conservatief Manifest Edmund Burkestichting

Volgens de conservatieven heeft het westers denken Nederland een zeer hoog niveau van beschaving gebracht. Het door de eeuwen heen verbeteren van Griekse-Romeinse en Joods-Christelijke tradities heeft behalve de kunst, literatuur en natuurwetenschap ook een groot aantal sociale verworvenheden voortgebracht. Toch is Nederland in een crisis geraakt, die kan uitmonden in etnische onlusten en ongecontroleerde gewelddadigheid. De conservatieven bieden hun ideologie aan om de crisis het hoofd te bieden. Hierbij wijzen ze op fouten die in de afgelopen eeuwen in het westers denken zijn geslopen en keren zich tegen stromingen, die ze als oorzaak van de problemen zien. Deze problemen dienen in samenhang beschouwd te worden en kunnen niet los gezien worden van een filosofisch verval dat zich heeft voorgedaan met het verlies van kennis van de eigen intellectuele tradities. Hieronder worden de problemen beschreven, en wordt de conservatieve politieke stellingname weergegeven.

Waardenrelativisme, multiculturalisme, politieke correctheid, naïef mensbeeld
Waardenrelativisme is het idee dat de waarheid niet bestaat, hiermee aan iedere cultuur dezelfde waarde toekennend, ook wel cultuurrelativisme. Conservatieven stellen dat er meer dan alleen esthetische verschillen tussen culturen zijn en dat een cultuur wel degelijk superieur kan zijn ten opzichte van een andere. Zo is kannibalisme is geen kwestie van smaak, maar een inferieur cultuurkenmerk. Conservatieven keren zich tegen multiculturalisme, waarbij inferieure niet-westerse waarden/normen stelsels de superieur westerse cultuur negatief beïnvloeden.

Politieke correctheid is volgens de conservatieven een politieke hebbelijkheid, waarbij alleen volgens afgesproken ongeschreven wetten een probleem benaderd mag worden. Het maakt een zinnig debat over bijvoorbeeld integratieproblematiek onmogelijk, doordat het een kritische houding ten opzichte van niet-westerse immigranten vrij snel van pejoratieve predikaten als ‘bevooroordeeld’, ‘discriminatoir’, ‘racistisch’ voorziet.

De conservatieven keren zich vooral tegen het links-liberalen denken dat met zijn waardenrelativisme, multiculturalisme en politieke correctheid voor een groot deel verantwoordelijk gehouden kan worden voor de huidige problematiek.

Het conservatisme keert zich tegen het tijdens Verlichting en Romantiek gevormd naïef mensbeeld, waarin de mens geneigd zou zijn tot het goede. Dit idee kan na de 20e eeuw met zijn Nazisme, Stalinisme en Maoïsme niet meer volgehouden worden. Menselijke zwakheden maken dat niet geverifieerd vertrouwen leidt tot misbruik van voorzieningen.

Falende politieke en maatschappelijke elite
Volgens de conservatieven vertoont Nederland oligarchische trekken. Een nauw verweven wereldje van gevestigde politieke partijen, ambtenarij, delen van de journalistiek en netwerken in het bedrijfsleven maken de dienst uit in Nederland. Een belangrijk deel van de macht ligt bij de partijen en binnen die partijen bij de kleine groep zichzelf selecterende leiders. De zelfselectie maakt dat het slecht gesteld met de democratische controle over de macht. Een bijkomend probleem, is het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Dit heeft een coalitienoodzaak tot gevolg, waardoor in het beleid van de coalitieregering maar een deel van het partijprogramma van de partij waarop gestemd teruggevonden wordt. Een en ander veroorzaakt een afstand tussen bevolking en gevoerd beleid.

Als oplossing zien de conservatieven een restauratie van het Nederlands kiesstelsel naar een combinatie van meerderheidstelsel en districtenstelsel. Districtsafgevaardigden worden op persoonlijke titel naar de Tweede Kamer afgevaardigd, waarmee de kloof tussen politiek en kiezer kleiner wordt. Het meerderheidsstelsel, waarbij alleen de kandidaat met het hoogst aantal stemmen gekozen wordt, maakt het aantal partijen in de kamer klein, waarmee vanzelf een links-liberaal en rechts-conservatief blok zal ontstaan. Hiermee wordt meer verband tussen verkiezingsuitslag en regeringsbeleid bereikt. De minister-president moet rechtstreeks door de bevolking worden gekozen.

Het ontwerp ‘Europese grondwet’ geeft aan dat de Europese Unie zich als politieke eenheid wil ontwikkelen. De conservatieven vinden dat de Nederlandse soevereiniteit, voorwaarde voor een gezonde liberale democratie, verkwanseld wordt. Verder vinden de conservatieven het kwalijk dat, in het fundamentele debat hierover, de Nederlandse bevolking geen inbreng heeft.

Te grote inefficiënte publieke sector
De verzorgingstaat heeft slappe burgers, met een laag verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. De staat moet inkrimpen en zich in hoofdzaak met de buitenlandse veiligheid (defensie), de binnenlandse veiligheid (politie) en de handhaving wetten door middel van justitieel systeem bezighouden. In deze kernactiviteiten dienen de investeringen verhoogd te worden.

De verzorgingsstaat moet gefaseerd afgebroken worden. Uitkeringen moeten soberder, ze moeten voor een bepaalde tijd worden toegekend en er moet een tegenprestatie geleverd worden. De koppeling aan het minimumloon moet losgelaten worden. Er moet geen minimumloon zijn, het ontslagrecht moet worden versoepeld. De overheidsomvang moet van 50% BBP naar 20% BBP. De door de terugtredende overheid toegenomen kosten voor de bevolking worden opgevangen door belastingverlaging.

Toename criminaliteit
De criminaliteit neemt toe. Het aantal moorden sinds 1900 met 1200% toegenomen. Conservatieven willen weg van links-liberale oplossingen van rehabilitatie en armoedebestrijding. Nederland heeft een sterker politieapparaat nodig, moet strenger straffen en moet zijn gevangenissen versoberen. Nederland heeft een ‘zero tolerance’ beleid zoals New-York nodig. Verder dient er meer aandacht te zijn voor het traditionele serieuze huwelijk. Kinderen uit gebroken gezinnen en een-ouder-gezinnen hebben een disproportioneel aandeel in de criminaliteit.

Etnische spanningen
Volgens de conservatieven is links-liberaal multiculturalisme failliet. In de oude wijken van de grote steden zijn hiervan voorbeelden te vinden. Conservatieven geloven dat de spanningen tussen moslims en niet-moslims bij ongewijzigd beleid onverwachts snel tot conflicten zouden kunnen leiden, waarbij oncontroleerbaar geweld niet kan worden uitgesloten. Uit het disproportioneel aantal niet-westerse immigranten in detentie blijkt dat criminaliteit voor een aanzienlijk deel is geïmporteerd. Conservatieven vinden dat er te veel vreemdelingen uit achtergebleven gebieden zijn toegelaten.

Moslims vormen volgens de conservatieven een apart aandachtsgebied. Zij baseren zich onder meer op een studie van Samuel P. Huntington, The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1997). Huntington, hoogleraar internationale betrekkingen aan Harvard University, toont aan hoe de conflictlijnen in de 21ste eeuw zullen lopen tussen de verschillende culturen, en argumenteert ook dat vooral de conflicten tussen de Islam en aan haar grenzende culturen bloederig zullen zijn. Prof. Huntington trekt de logische conclusie dat vooral islamitische immigratie ten koste van alles voorkomen moet worden en dat het Westen een culturele renaissance nodig heeft.

Conservatieven onderschrijven deze visie en willen het aantal moslims in Nederland beperkt houden. Om immigratie tegen te gaan worden, geen economische vluchtelingen nog toegelaten, en worden alleen nog politieke vluchtelingen toegelaten, die niet in de regio van herkomst kunnen worden opgevangen. Remigratie moet gestimuleerd worden. Verdragen die deze maatregelen tegengaan, moeten volgens de conservatieven opgezegd worden. Er zullen ondanks verscherpte toelating en remigratie ongeveer een miljoen niet-westerse buitenlanders in Nederland zijn. Nederlanders moeten zich bewust worden van de waarde van hun eigen cultuur, terwijl buitenlanders zich aan de Nederlandse cultuur moeten aanpassen.

Verval van het onderwijs
Het Nederlandse onderwijs moet haar taak in de overdracht van beschavingskennis weer vervullen. Onderwijs kan voor de cognitieve elite niet elitair genoeg zijn. Voor de toekomstige handwerksman dient het beperkt te blijven tot dat wat men in zijn praktijk zal tegenkomen.

2 comments:

Hiek said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tpfh said...

Veel van wat in deze tekst staat spreekt me wel aan.
Maar een inhoudelijk debat erover gaat me toch teveel werk kosten.
Laat ik in ieder geval opmerken dat de kritiek op het waardenrelativisme, het idee dus dat alle culturen gelijkwaardig zijn, me uit het hart gegrepen is. Ik hecht aan mijn eigen cultuur, omdat ik zie dat deze cultuur veel verworvenheden heeft voortgebracht. Zoals bijvoorbeel de vrijheid van meningsuiting, die in vele andere culturen onmogelijk is.
Het is erg jammer dat die vrijheid in deze tijd wordt aangetast. Met name kritiek op de islam is gevaarlijk, zoals Hirsi Ali ervaart.